DEVIL'S ADVOCATE CONSULTANCY

Kritisch zijn als basis voor succes.

Kritisch zijn als basis voor succes. Dat is hoe ik sinds jaar en dag al werk en waarde toevoeg. Logisch dat het ook de basis vormt voor de dienstverlening van Devil's Advocate consultancy. Ik vind het namelijk belangrijk om heel duidelijk te zijn waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe. Daarover leest u hier meer. Over mijn missie, mijn visie en de herkomst van de naam. Zo weet u zeker met wie u aan het werk gaat.

Het verhaal van Devil's Advocate consultancy.

Ik ben niet zomaar met Devil's Advocate consultancy van start gegaan. Daar gaat een verhaal aan vooraf. Een verhaal van 35 jaar ervaring en expertise opbouwen.

Dat deed ik bij het bedrijf waar ik ooit als 16-jarige jongen begon. Dit bedrijf was in de muziekindustrie actief en hier kon ik van mijn passie mijn beroep maken. Terwijl het bedrijf groeide, ontwikkelde ik mee tot uiteindelijk managing partner. Maar wel met de kritische blik die mij typeerde. Wat was de volgende stap? En wat is het resultaat, voor het bedrijf en voor mij?

In 2020 kwam het moment dat de 35 jaar geleden ingeslagen richting niet meer werkte. Het was tijd om verder te gaan. Maar wist ik dat wel zeker? En in welke richting dan? Is er een plan B? Juist het stellen van die laatste kritische vraag bracht me tot drie zaken waar ik echt goed in ben. Dat zijn organiseren, kritische vragen stellen en verantwoordelijkheid nemen. Dit, in combinatie met mijn Rotterdamse inslag om vooral direct te zijn, zonder overbodig jargon, zet ik nu in om mensen en ondernemingen vooruit te helpen. Als ‘Devil's Advocate’. Mijn perfecte plan B.
De betekenis van de van oorsprong uit de rooms-katholieke Kerk stammende functie, in het Latijn advocatus diaboli, is zowel in de oorspronkelijke als huidige betekenis in alle moderne talen hetzelfde. Wie die rol vervulde, nam de kritische houding aan van absolute dwarsdenker. In een gesprek of discussie voerde hij dan een vurig betoog tégen een idee of plan dat door anderen al werd ondersteund. Dit deed hij bewust om de zaak op scherp te zetten, zodat mensen het idee of plan nog eens heel kritisch zouden onderzoeken. Het effect hiervan is in de tijd steeds hetzelfde gebleken: een plan of idee werd er alleen maar beter door.

Deze rol past mij als geen ander. Ik stel die kritische vragen. Om zeker te weten. Dat het idee of plan daardoor écht verbetert. Al meer dan 35 jaar heb ik daarmee zelf stappen vooruitgezet. En ik heb ook vele anderen, professioneel én persoonlijk, geholpen om deze stappen te zetten. Met kritische vragen. Zodat ook zij zeker weten.

Kortom: kritisch zijn als basis voor succes? Zeker weten.

Dat is de kern van mijn verhaal. Dat is de kern van mijn missie:

Iemand die pretendeert tegen een plan of een idee te zijn dat door de meeste mensen wordt ondersteund, juist om ervoor te zorgen dat het desbetreffende plan of idee breder bediscussieerd wordt

Mijn diensten verdeel ik in drie werkgebieden, die niet strikt gescheiden hoeven te zijn van elkaar:

Consultancy
 • Hoe goed een plan, product of proces ook is uitgedacht, er is altijd ruimte voor kritische vragen. Weet u het zeker? Is er een plan B? Iets wordt pas echt beter als deze vragen (herhaaldelijk) worden gesteld én besproken.
 • Kritisch uitdagen van een missie, visie of bedrijfsstrategie.
 • Mediation om beter te leren samenwerken met kritische medewerkers.

 • IT Services
 • Liaison tussen business of commercie en IT-afdelingen.
 • Product Owner
 • Scrum Master
 • Stakeholdermanagement

 • Organisatie talent
 • Interim-management
 • Projectmanagement
 • Eventorganisatie
 • Eventbegeleiding
 • Meer lezen?

  Bij Diensten is meer te lezen over hoe u binnen elk werkgebied met mij kunt werken. Liever persoonlijk advies? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

  Sommige onderwerpen vragen om aanvullende expertise. Devil's Advocate consultancy heeft een sterk netwerk van ervaren professionals om de krachten mee te bundelen.